perjantai 27. tammikuuta 2023

VANHUSTEN KOTIHOIDON KRIISIIN UUSIA RATKAISUJA


VANHUSTEN KOTIHOIDON KIPEÄT ONGELMAT - UUSIA ESITYKSIÄ eli SENIORIEN KAVERIKETJU-JÄRJESTELMÄ
VÄESTÖ VANHENEE, mutta valtakunnassa tuntuu olevan epätietoisuutta päätöksenteossa siitä kuinka asiaa pitäisi hoitaa: Laitospaikat huonompikuntoisille ovat vähentyneet, joten apua tarvitsevat ihmiset ovat juuttuneet päivystyspoliklinikoitten osastoille. Samaan aikaan taas osa kotona yksin asuvista terveistä ja parempikuntoisista senioreista kokee yksinäisyyttä ja merkityksellisyyden puutetta, ja yhteiskunnan ulkopuolelle ajatumista. On sanomattakin selvää, että laitospaikkoja tarvitseville pitää ensisijaisesti saada apua ja heti ja kohdentaa paikat niitä kaikkein eniten tarvitseville, mutta miten hupenevien resurssien kanssa sadaan aikaiseksi toimiva systeemi siihen asti, kun paremmat talousajat voivat koittaa ja asia saadaan kuntoon?
VANHUSTEN KOTIHOIDON UUSI KEHITTÄMINEN
Yksi avainsana on kehittää järjestelmää, jossa seniorien omat käyttämättömät voimavarat saadaan tuotua yhteisöllisesti käyttöön: Sellaiset yksinäiset vanhukset, jotka pystyvät asumaan pienellä päivittäisellä avulla kotona mukavasti, ja sellaiset yksin kotona asuvat vanhukset jotka ovat itse hyväkuntoisia, mutta vailla sekä ystävää että mielekästä tekemistä, saatetaan yhteen.
KUNTA perustaa ns. Seniorien kaveriketjun, jossa kotihoidon työntekijät esittelevät kotona asuvia vanhuksia toisilleen ja nämä sopivat keskenään kaveriketjun jäsenyydestä. Jokaiselle osallistujalle tulee oma "ketjukaveri" jonka kanssa sovitaan päivittäisestä yhteydenpidosta, esimerkiksi kaverit soittavat toisilleen joka päivä ja pitävät säännöllisesti yhteyttä. Kaverien parempikuntoinen osapuoli voi auttaa toista esimerkiksi ulkoilussa tai kaupassa käynnissä, uimahallissa tai kirjastossa käynnissä. ja tätä toimintaa kunta tukee esimerkiksi "kaveriketju" kortilla jolla saa vaikka bussimatkasta tai taksista sovittu alennusta. Näin kuntien kotihoidon vähenevät resurssit saadaan kohdennettua niille, jotka sitä eniten tarvisevat.
Järjestelmä vapauttaisi kotihoidon tukalassa työpainessa olevien työntekijöitten voimia , sillä kontrolli kaveriketjun jäsenten suuntaan olisi myös päivittäistä puhelimitse ja kotihoidon ei tarvitsisi tehdä sellaisia kotikäyntejä joka päivä, joka hoituu ketjukaverien yhteisellä toiminnalla. Kolmen osapuolen, kahden ketjukaverin ja kontrolloijan yhteinen yhteydenpito pitää kaikki ajan tasalla.
Juridisesti tilanne ei muuttuisi, sillä nykyään jo kotihoito joutuu ottamaan siitä vastuun, että pystyy tekemään pelkän 5 minuutin kotikäynnin ja lähinnä kysymään, tarvitseeko vanhus jotakin ja pärjääkö tämä seuraavaan päivään., Uusi Senioriketju toisi parempaa turvallisuutta ja läheisyyttä yksin eläville ja motivoisi kaikkia oma-alotteiseeen toimintaan yhteiseksi hyväksi.
Kunta voisi järjestää pari kertaa vuodessa Seniorikokouksen, johon saapusivat kaikki ketjun jäsenet kehitämään yhdessä kokonaisuutta eteenpäin. Kaikenkaikkiaan pyrkimys on siis samalla aktivoida olemassolevien ihmisten yhteistä vapaaehtoista toimintaa järjestelmän tueksi, vähentää seniorien kokemaa yksinäisyttä ja syrjäytymistä, ja saada järjestelmän avulla hupenevian kotihoidon resurssien kohdentaminen sinne missä sitä kipeimmin tarvitaan.
Muutos täytyy tulla, se on selvää. Vanhus ei ole kauppatavaraa eikä nykyinen rahastus heidän kustannuksellaan ole mitenkään moraalisesti kestävää, yhteiskunnan perusasioihin kuuluu se että se huolehtii niistä, jotka ovat vaikka 50 vuotta esimerkiksi veroja maksaneet tai kuka minkäkin aikaa, sivistysvaltiossa ei lasketa ihmiselle rahallista arvoa vaan tasavaltaa kehitetään humaaneilla arvoilla ja ne sovelletan järkevillä periaatteilla ja toiminnoilla talouteen. Tässä on siis yksi visio siitä, mitä pitäisi tehdä. Tämä esitys on muuten Edistysfoorumin sekä Edistyksellinen Vapaaehtoistyö-Foorumin puolesta jo lähetty tarkasteltavaksi kymenlaaksosssa Kotkan kaupungissa paikalliselle vanhusten järjestölle Ikäihmisten neuvostolle, jolle se on kirjlalisesti hiljattain esitelty, että kotkan vähävaraisten ja yksinöisten vanhusten järjestölle joka on jo ottanyt myöteisen kannan asiaan. EdistysFoorumi seuraa tilanteen kehittymistä, asia oli esillä aiemmin jo Kotkassa myös kansalaisaloitteena yhtenä esityksenä osallistuva budjetointi- hankkeessa. Jos tunnet kiinnostusta tällaisen hankkeen ajamiseen, tule mukaan! Tarkoitus on Kotkan ohessa laajentaa esitystä eteenpäin myös muualle maahan. ilmoittautumiset sähköposti martti.nykanen@kymp.net
Kaikki reaktiot:
Hannu Leino

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti