sunnuntai 25. helmikuuta 2024

LAKKOKEVÄT 2024: SUURIN ASIA JA VASTUUKYSYMYKSET

 POLIITTINEN LAKKOILU -- ONKO MUITAKIN?


Tasavallassa ei ole kaikki hyvin, jos palkansaajat kokevat että joutuvat koko kevään ajan lakkoilemaan ja syynä ovat perusoikeudet, ja jos maan hallitus on napit tiukasti vastakkain palkansaajaliikeiden kanssa jotka sentään edustavat valtaosaa koko maan työvoimasta ja tekijöistä. Voiko hallinto ilmoittaa suurimmalle osalle suomen kansaa ettei se suostu mihinkään kompromisseihin tai uudelleenarviointeihin?

Kukaan ei ole kiistänyt koko aikana talouden tervehdyttämisen tarvetta, mutta voiko sen varjolla leikata myös kansalaisten selkeisiin  perusoikeuksiin kuuluvia asioita? Missä kulkee demokratian raja tässä asiassa?

Säästöt eivät ole uusi asia. Niitä on tehty edellisten hallituksien aikoina alkaen Ahon hallituksesta Sipilän hallintoon, mutta tuolloin pystyttiin sopimaan kaikkien osapuolten kesken toiminnasta mitä tehdään ja miten.

MITÄ sitten istuva hallitus voisi tehdä tilanteen korjaamiseksi?

KUTSUA pikaisen uuden yhteisen laajan neuvonpidon koolle, sopia säästöjen tekemisestä siten, että osasta kaikkein tehottomimpia keinoja luovutaan jotka aiheuttavat vain lisää kuluja, kuten esimerkiksi ensimmäisen sairaspäivän palkan menestys johtaa oikeasti siihen että palkansaajat ovat vain sitten pitempään poissa kun kerran sairaudesta rankaistaan, uudistusten aikatauluja pidennetään ja jälkiseuraamusten seuranta käynnistetään heti, ja kun ajat ovat paremmat ,menetyksiä korvataan takautuvasti ainakin niille, jotka ovat pahiten kärsimässä leikkauksista. Samassa kaikista pahimmassa asemassa olevien kuten pienituloisten monilapsisten perheitten leikkauksia vähennetään ja katsotaan, ettei päällekkäisiä tulonvähennyksiä tehdä.

VALTIO ei voi ajatutua konkurssiin. Edes Kreikka tai Islanti eivät sitä tehneet, vaikka mainituilla mailla oli todella  kovat ajat, nykyisessä globaalissa taloudessa voidaan aina sopia järjestelyistä joilla kansakunta selviää.

Nyt on kyse poliittisesta tahdosta, hallituksen vastaantulo palkansaajille on sitä koko kansan politiikkaa. Se on se suuri asia tässä tilanteessa.


                                                                      Martti J. Nykänen

                                                                      Työmarkkinasihteeri

                                                                      Edistykselliset Palkansaajat- TyöntekijäFoorumi

                                                                     kansalaisliike

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti