perjantai 1. toukokuuta 2020

KOULUJEN AVAAMINEN TARPEETON RISKI

KOULUJEN avaaminen vain kahdeksi viikoksi lukukauden loppuunsaattamiseksi on epidemian tässä vaiheessa  tarpeeton riski, ja toivottavasti se ei aiheuta epidemian uudelleen laajentumista: Tilannehan on vapunpäivänä sellainen, että sairastuneitten määrä on viimeisen 2 kuukauden aikana pysytellyt sadan sairastapauksen luokassa, joko alle tai vähän yli päivittäin vuorotellen. Toukokuun on tärkeä kuukausi epidemian suunnan kannalta, ja siksi minkään yhteiskunnan ei- välttämättömän toiminnon avaaminen on tässä vaiheessa täysin tarpeeton riskitekijä. Lapset eivät juurikaan itse sairastu, mutta he ovat liikkuvana ja sosiaalista kanssakäymistä harjoittavana kansanosana levittämisen suhteen suuri riski. Kouluvuosi olisi voitu hyvin saattaa loppuun etäopintoina ja todistukset jakaa samoin postitse.

Toivokaamme, että lasten paluu koulutyöhän ei aiheuta epidemian suunnan muutosta. Leviäminen on ollut hidasta, mutta pitäisi odottaa että tartuntojen päivittäinen määrä lähtee selvästi ja pysyvästi laskuun, ennenkuin julkisia toimintoja ryhdytäään laajemmin avaamaan.

Valtio joutuu jokatapauksessa ottamaan merkittävästi uutta velkaa, että kriisistä selvitään: Tässä tilanteessa velan lopullinen määrä ei edes ole se suurin huoli, vaan kansakunnan toipuminen. Velan pystyy aina jotenkin maailmassa järjestelemään, mutta terveyttä ei pysty takautuvasti korvaamaan.


                                                                          Martti J. Nykänen


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti